Savszintszabályzó anyagok

Cristal Cremor S (borkőkiválasztást elősegítő, hűtés közben)

cristal cremor s A CRISTAL CREMOR S a természetes borkõ kiválásának meggyorsítására szolgáló speciálisan elõállított kálium-bitartarát, melynek felhasználási mennyisége rendkívül kedvezõ, 20–40 g/hl! A milliméter ezredrészére porlasztott borkõsav sókból álló CRISTAL CREMOR S borhoz történõ hozzáadásakor hûtés közben kristálygócként viselkedik, így elõsegítik a borkõkristályok képzõdését és kiválását a borból. Ezen túlmenõen a CRISTAL CREMOR S segíti az oldatban lévõ tartarátok kémiai reakcióját a mozgó káliumionokkal újabb kristálygócokat hozva létre. Használatával kétszeres hatás érhetõ el: jobb stabilizáció és a borkõkiválási idõ lerövidülése. További elõnye, hogy a hûtési idõ lerövidülése jelentõs energiamegtakarítást tesz lehetõvé. Ajánlatos a bort kezelés után hidegen szûrni lapszûrõvel vagy kovaföldszûrõvel. Ha a hûtési idõt csökkenteni kívánjuk, a magasabb dózis használata szükséges.

Leírás pdf

Kiszerelés:

1 kg-os doboz.

Cristalcalcium (Ca és K tartarát stabilítás biztosítása)

A borkõsavnak két sója van, amelyek normális esetben kiválnak a borból. Az egyik a káliumhidrogén- tartarát, a másik a kalcium-tartarát. A növekvõ alkoholtartalom és a csökkenõ hõmérséklet hatására oldhatóságuk csökken. A borban maradó mennyiség a pH-tól, az alkoholtartalomtól és a tárolási hõmérséklettõl függ. Magas savtartalmú borok esetén kedvezõ lehet, de ha a kiválás a palackban történik, az már az értékesíthetõséget gátolja. A kalcium-tartarát estén az okozza a legnagyobb problémát, hogy kiválása sokkal lassabb és kevésbé érzékeny a hõmérsékletre, így elõfordulhat, hogy a palackban csapódik ki, zavarosodást okozva.

Leírás pdf

Kiszerelés:

1 kg-os zacskó.

Tetracomplex (komplex savcsökkentő szer)

tetracomplex A TETRACOMPLEX olyan borászati adalék, amely a túl magas savtartalmú borok harmonikusabbá tételét szolgálja. A TETRACOMPLEX összetevõi a borban fellelhetõ borkõsavval lépnek reakcióba: a szénsavas mész az oldható borkõsavat oldhatatlan borkõsavas mésszé alakítja át, amely kicsapódik, így csökkentve a savtartalmat. A TETRACOMPLEX hatására a kezelt bor harmonikusabbá válik. A kezelt bor savösszetétele harmonikus marad, miközben a pH-értéke változik. A savasság csökkentése mellett a vörösborokban felgyorsítja az erjedési folyamatot. A felhasznált alapanyagok körültekintõ kiválasztása a TETRACOMLEX-et megbízható termékké teszik a savcsökkentés terén, nem hagy semmilyen utóízt a kezelt borban, nem okoz sem színvesztést, sem pedig gyengülést a pezsgõborokban.

Leírás pdf

Kiszerelés:

1 kg-os csomag. 25 kg-os zsák.

Metacremor 40+ (metaborkősav, borkőkiválást akadályozó szer)

metacremor 40+ Metaborkõsav, nagymértékben észterezett L (+) borkõsavszármazék, mely a borkõ kicsapódását gátolja. A METACREMOR 40+ terméket a PERDOMINI üzemeiben gyártják szigorúan steril, állandóan ellenõrzött körülmények között. A minõségellenõrzés már az alapanyag kiválasztásával megkezdõdik, és az összes munkafolyamat alatt folytatódik, egészen a csomagolásig, amikor a termék légmentes csomagba kerül, amely az eredeti állapotában õrzi meg a terméket. A termék igen nagy tisztaságú és észteresedési indexe nagyobb, mint 40. A hatásmechanizmusa abban áll, hogy a borkõkristályokat körülveszi, így megakadályozza a nagyobb kristályok kialakulását. A METACREMOR 40+ védõkolloid hatása következtében, a kálium- és kalcium-tartarátok kikristályosodása nem következik be. A magas fokú észterezettség következtében vízben igen jól oldódik és nagy hatékonyságú a borkõkiválás megakadályozásában.

Leírás pdf

Kiszerelés:

2 Kg-os doboz.

Borkősav

A borászatban a savtartalom növelésére használható termék, melyet a szõlõfeldolgozás melléktermékeibõl állítanak elõ. Felhasználása a borászatban korlátozott:
– A must és bor savtartalmának növelését rendkívüli idõjárású években a hegyközségi tanács fajtára, illetve szükség esetén borvidéki körzetre vonatkozóan meghatározhatja.
– A savtartalom kiegészítése esetében:
• a savtartalom növelésére borkõsav (D-borkõsav) használható fel,
• a must savtartalma legfeljebb 2,5 g/l-rel, a bor savtartalma 1,5 g/l-rel növelhetõ, de az így kezelt mustból erjesztett borban újabb savnövelés nem alkalmazható,
• a savtartalom növelése és a savtompítás ugyanabban a termékben kizárják egymást,
• a savtartalom növelése csak a szüret évének utolsó napjáig alkalmazható,
• a savtartalom növelése bejelentési kötelezettség alá esik.
– Olyan must vagy bor felhasználásával, amelynek savtartalmát, különleges minõségû bor nem készíthetõ.

Leírás pdf

Kiszerelés:

25 kg-os polietilén bélésû papírzsák.

Kálium-Hidrogén-Karbonát

Használatával a mustok, újborok, borok megfelelõ savtompítását érhetjük el. A hagyományos szénsavas meszes savtompítással szemben, az eljárás során nem kalciumtartarát, hanem kálium tartarát képzõdik. Ez utóbbit a kezelt mustból, borból egyszerûbb eltávolítani, különösen, ha az eljárást hûtéssel és keveréssel kombináljuk. Mindig végezzünk próba savtompítást az alkalmazás elõtt! Csak akkor csökkentsük a mustban, borban lévõ savtartalmat, ha kirívóan magas az értéke! Az alkalmazás során CO2 keletkezik, ezért ügyeljünk a kezelési űrre.

Leírás pdf

Kiszerelés:

25 kg-os zsákban.

Szénsavas mész

szénsavas mész A kezelendő bor (must) mennyiségét és a savtompítás mértékét figyelembe véve határozzuk meg a szükséges szénsavas mész mennyiségét! Vízben keverjük el, majd adagoljuk lassan a teljes mennyiséghez. A jó oldódás érdekében alapos keverés szükséges. A szénsavas mész adagolása során intenzív szén-dioxid képződéssel kell számolni, ami által a folyadék felhabzik, ezért a kezelőtartályt úgy kell megválasztani, hogy a folyadékszint fölött elegendő tér maradjon! A kalcium-tartarát kicsapódása hosszú ideig elhúzódhat, ezért a savtompított bort legalább négy, de inkább hat hónapig ne palackozzuk! (Célszerű a savtompítást minél előbb, pl. az első fejtéssel összekapcsolva végezni, mert ekkorra már megállapítható az erjedés során végbement savcsökkenés. Szélsőségesen magas savtartalom esetén, kellő tapasztalat birtokában a savtompítás must stádiumban is végezhető. )

Kiszerelés:

25 kg-os zsákban.