Erjedési segédanyagok

Actibiol (erjedésaktiváló szer, élesztő tápanyag)

actibiol Fermentációs adalék, amely biztosítja a mustokban az élesztõgombáknak a szaporodáshoz és az erjesztéshez feltétlenül szükséges növekedési faktorok helyes arányát. A mustokban – termesztési okok miatt is – elõfordulhat, hogy nincs elegendõ tiamin (B1-vitamin) és az élesztõk számára hasznosítható nitrogén (ammóniumsók). Ezért különbözõ mértékû kellemetlen mellékhatások jelentkezhetnek: késõbb kezdõdik vagy lassú, elhúzódó a fermentáció, valamint nem erjed ki a jelenlévõ összes cukor. A szabálytalan lezajlású fermentációt általában kellemetlen szag kíséri, amely a túlzott H2S (kénhidrogén) termelésnek tudható be.

Leírás pdf

Kiszerelés:

1 kg-os csomag. 25 kg-os zsák.

Ecobiol (erjedésaktiváló szer, élesztő tápanyag)

ecobiol Olyan erjedésszabályozó anyag, amely egyrészt tápanyagokat biztosít az erjedésben szerepet játszó gombák anyagcsere folyamataihoz, másrészről segít eltávolítani mind a szerves, mind a szervetlen méreganyagokat, melyek az élesztőgombák hatását blokkolják.

Leírás pdf

Kiszerelés:

1.5 kg dobozok

Ecobiol Blanc (poliszach, tripeptidek tápláló és túlélési faktor)

ecobiol blanc Az „új világ borpiacain” elért sikerek nyomán egyre jobban terjed a reduktív borkészítési technikák révén elért fehér borok gyártása. Ezen technológia célja az üde és illatgazdag borok elérése, a fajtabeli aromák dominanciáival. Mellőzve a korrekt borkészítési protokoll alkalmazásához szükséges műveletek részleteit, érdemes megemlíteni, hogy olyan technikák kerülnek alkalmazásra, melyek célja az oxigénnel való érintkezés csökkentése és/vagy annak mustokban és borokban kifejtett hatásának csökkentése, inertizáló gázok, antioxidáns termékek, hőmérsékletének ellenőrzése alkalmazásával; ebben az értelemben, akár az élesztők és azok származékai is segéd-szerepet játszhatnak, mint „biológiai antioxidánsok”. Ugyanis az erjesztés első fázisaiban az élesztők gyorsan elfogyasztják a közegben lévő oxigént, és ugyancsak ismert, hogy az erjesztés végén az üledékek (melyeket nagyobb részben önbomlásban elpusztult élesztők alkotnak) antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezen észrevételek alapján a Pall Filtration & Separations kifejlesztette az Ecobiol Blanc-ot, egy specifikus élesztő törzséből eredő, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező tápszert.

Leírás pdf

Kiszerelés:

1.5 kg dobozok

Ecobiol Pied De Cuve (mikrotápanyagok, gombaflóra felszabadítására)

ecobiol pied de cuve Számos tudományos tanulmány számol be az élesztők citoplazmatikus membránnal és annak folyékonyságával szembeni ellenállóképességéről. Mint tudjuk, az erjedés során a gombaflóra megosztja a saját szterolés zsírsavállományát az anya és lány sejt között, és bizonyos osztódás mennyiség után a sejtek tápanyagkészlete kimerül, ezért kevésbé lesznek ellenállóak pl. a hőmérséklettel, az alkoholos közeggel szemben.

Leírás pdf

Kiszerelés:

1.5 kg dobozban

Ecobiol Rouge (színstabilításnövelő, csersavcsökkentő, poliszacharid)

ecobiol rouge A szín stabilizációhoz elengedhetetlen, hogy a szabad antociánok összekapcsolódjanak. Az antociánok (színező anyagok) többféle molekulával képesek reakcióba lépni: csersavakkal, színezőanyagokkal, fehérjékkel és mint ahogy már bemutattuk, poliszaharidokkal, ezek közül az élesztőből nyert mannoproteinekkel is. Míg egyes kölcsönhatások negatív következményekkel járnak, kicsapódásokat okozhatnak - pl. a fehérjékkel való kapcsolódás -, a poliszaharidokkal reakcióba lépve viszont kifejezetten előnyös tulajdonságokat mutatnak a színstabilizációban a makromolekuláris kötések megerősítése által.

Leírás pdf

Kiszerelés:

1,5 kg-os doboz

Ecobiol Elavage (élesztőgomba sejtfala, mammoprotein forrás)

Mint ismeretes, a Saccharomyces cerevisiae élesztőgomba sejtfala a sejt súlyának mintegy 15-25%-át teszi ki . A sejtfal elemzése során kiderült, hogy annak összetétele a következő: 85-90% poliszaharid, 10%-a fehérje ás 2-5%-a lipid.

Caseo Cell (erjedést szabályozó derítőanyag)

caseo cell Összetett derítõanyag, amelyet kifejezetten az erjedés alatt kell használni. Összetevõi káliumkazeinát, montmorillonitok (bentonit) és alfa-cellulóz pelyhek együttese. A három fõ alkotóelem helyes arányának köszönhetõen a CASEO CELL kiváló derítõanyag, és egyidejûleg szabályozza az erjedést is.

Leírás pdf

Kiszerelés:

20 kg-os zsák.

P-Cell (Erjesztést Szabályzó Derítő /PVPP, cellulóz, montmorilloni/)

p-cell Szín stabilizáló, több alkotórészű, ideális az erjesztésben történő alkalmazásra. A PVPP, aktivált bentonitok és α-cellulózos szálak optimális arányban lévő keveréke lehetővé teszi, hogy a P-Cell egy kitűnő világos színstabilizáló és egyidejűleg egy hatékony erjesztési szabályozó legyen, kiemelve az egyes összetevők szerepét.

Leírás pdf

Kiszerelés:

10 kg-os csomagok.

Enolact Dir 01 (malolaktikus erjedéshez, almasavbontó baktériumkultúra)

ENOLACT DIR 01 a Leuconostoc oenos tejsav baktérium izolált színtenyészete a szabályozott malolaktikus erjedés levezetésére, a kedvezõtlen tejsavas erjedés elkerülésére. Nagyon könnyen használható, közvetlenül adagolható baktériumkultúra. ENOLACT DIR 01 kultúrát a bor pH-értékének, alkohol és SO2-tartalmának figyelembevételével tenyésztették ki, ezért a starterkultúra közvetlenül a borba oltható. Optimális a tenyészet számára, ha a bor pH>3,2; alkoholtartalom < 13,8 %v/v; összes SO2< 50 mg/l. Olyan esetekben, amikor a malolaktikus erjedést a borban alacsonyabb pH-, illetve magasabb SO2-tartalom mellett kellene lefolytatni Enolact STD 01-et ajánlatos használni, esetleg az akklimatizált formájú ENOLAC DIR 01-et.

Leírás pdf

Kiszerelés:

25 grammos tasak.