Antioxidánsok

Aszkorbinsav

Igen jól használható a borkezeléshez, mivel erõs redukáló hatása segít megõrizni a szõlõ, bor illat-, zamatanyagait. Adagolása már az ép szõlõ esetén javasolható, együtt a kénessavval, mivel szinergikus hatásuk révén az oxidáció elleni védelem hatékonyabbá válik. Cefrekénezés kiegészítésére is igen jó eredménnyel használható. Az aszkorbinsavval kezelt borok hosszabb ideig megõrzik a friss, üde jellegüket. Ezen tulajdonságai miatt elsõsorban a reduktív típusú boroknál van nagyobb jelentõsége. Az aszkorbinsav azonban, az enzimatikus oxidáció ellen hatástalan, tehát nem alkalmazható a barnatörés megakadályozására.

Leírás pdf

Kiszerelés:

25 kg-os és 1 kg-os csomagolásban.

Borkén

Kristályos, porszerû, fehér színû, szúrós szagú anyag.
– redukáló hatás: megvédi a bort az enzimatikus és nem enzimatikus oxidációtól. Gátolja a polifenol-oxidáz enzim tevékenységét, megelõzve a barnatörés kialakulását. A második esetben önmaga köti meg az oxigént, így biztosítja a megfelelõ zamat és illatanyagok kialakulásához szükséges redukált környezetet.
– antiszeptikus hatás: erjedésgátló tulajdonságú. A tejsavbaktériumok is érzékenyek a kénessavra.
– íz- és zamatmegõrzõ hatás: megköti a szabad acetaldehidet, megakadályozva az elvénült, nem kívánatos óíz kialakulását.
– színstabilizáló hatás: megköti az antocianinokat, ezért azok nem tudnak oxidálódni. Ez különösen indokolt a bor fejlõdésének kezdetén.

Leírás pdf

Kiszerelés:

25 kg-os és 1 kg-os csomagolásban.

Citromsav

Az egész élelmiszeriparban gyakran alkalmazott szer, az italtechnológiában a szörp-, gyümölcslégyártásnál használják legtöbbet.
– antioxidáns hatása csökkenti a káros szín- és ízváltozások esélyét
– a háromértékû vassal komplexet képez megakadályozva így, a vasas törések kialakulását
– a kénessavas törzsoldat készítésénél a savas kémhatást biztosítja
– lúgos tisztítószerek után kiváló közömbösítõ, lemosószer

Leírás pdf

Kiszerelés:

25 kg-os és 1 kg-os csomagolásban.

Ferroblock (oxidáció kiküszöbölése)

ferroblock A FERROBLOCK aszkorbinsavat, citromsavat, kálium metabiszulfitot tartalmaz. Az összetevõk tökéletes egyensúlyban vannak a termékben, ennek köszönhetõ a FERROBLOCK szinergikus hatása, mely véd az oxidációk ellen, a háromértékû vas blokkolásával is. Az aszkorbinsav erõs redukálószer, így az aromaanyagok és színezékek nem oxidálódnak, illetve gátolja a barnatörést. A kálium-metabiszulfitból képzõdõ kéndioxid megóvja a bort az oxidációtól, csökkenti a szükséges aszkorbinsav mennyiséget. A citromsav kiegészíti az aszkorbinsav hatását, komplex formában lekötve a vasat és egyéb fémeket a borban.

Leírás pdf

Kiszerelés:

1 kg-os csomagolásban.

Penny (borvirágosodás gátló tabletta)

penny A hosszas tárolási idõszak mindig kockázatos a borok számára, hiszen oxidációs folyamatok léphetnek fel, amelyek nagyban károsíthatják a bort. Sok esetben a bor felszíne és a tartály között levegõ van, ez a körülmény hozzájárulhat a borvirágosodás kialakulásához, melyben fõleg a Candida, Pichia, Issatchenkie nemzetségek játszanak szerepet, káros módon befolyásolva a bor minõségét. A virágélesztõk az etanolt, a glicerint és a szerves savakat bontják el, így a bor üressé, lággyá válik. Kísérletekbõl kiderült, hogy az allil-izotiocianát remekül gátolja az oxidálásra hajlamos vadélesztõk elszaporodását. A PENNY tabletták a bor felszínén úszva fokozatosan fejtik ki hatásukat úgy, hogy az allilizotiocianát diffundál a levegõbe és megóvja a darabban lévõ bort a virágosodástól.

Leírás pdf

Kiszerelés:

Lásd a leírásban.

Sterisolfito 45% folyékony kén

sterisolfito A STERISOLFITO 45 fõként az alkoholos erjedés elõtt használatos akkor, amikor szükség van az oxidáció elleni védelemre és az eredeti mikroflóra gátlására. Az oxidációs reakciók, melyek a mustokban történhetnek károsak, a polifenol oxidáz és más oxidáz enzimek által katalizáltak.
A STERISOLFITO-val bevitt SO2 nagymértékben lecsökkenti a két enzim hatását és így megóvja az értékes polifenol tartalmat. A STERISOLFITO meggátolja bakteriális flóra (pl.: tejsav baktériumok) szaporodását, ily módon biztosítva a fajélesztõk szabályos, teljes erjesztését.

Leírás pdf

Kiszerelés:

25 kg-os kanna. 270 kg-os mûanyag hordó. 1000 kg-os tartály.

Zolfo Dischi kéntabletta

sterisolfito A Zolfo Dischi nem porlad használat során.
Felhasználási terület:
A Zolfo Dischi használata elengedhetetlen az ászok hordók higiéniájának megőrzése érdekében, és tökéletesen használható együtt tisztító-fertőtlenítő szereinkkel együtt (Sanaton-Detersol). Használata kiemelten ajánlott a hordók töltése előtt, illetve üres hordók tárolása esetén.
A tabletták használhatók oxigén eltávolítására bármilyen tartályban töltés előtt.
Adagolás:
Egy tabletta elégetése során 20 liter oxigént fogyaszt el. A gyakorlatban 1 db tablettával egy db 500 L térfogatú hordó fertőtleníthető.
Használata:
Szúrjuk át a tabletta közepét egy dróttal, majd hajtsuk el a drótot, ezután gyújtsuk meg a tabletta alját.
A tabletták használatával tökéletesen helyettesíthető a kénlap, és jelentős költség megtakarítás érhető el. 1 tabletta használata 5-6 db kénlap használatának felel meg.

Kiszerelés:

1 kg-os doboz